Tips og råd til foreldre som har barn med lesevansker.

God kveld! 

Idag har vi jobbet litt ekstra med lesingen til Olíver, han har fått en stor interesse for å jobbe hardt med lesingen selv den siste tiden. Olíver har hatt en lang vei å gå, men han har også vært kjempeflink. 

Jeg fikk sist jeg nevnte noen ord om at mine barn hadde lesevansker beskjed om at det ikke kunne være noe morsomt for barna at jeg "hang de ut" i hele Norge, vel her er jeg HELT uenig. 

Dysleksi, lettere sagt lese/skrivevansker er noe langt flere barn enn man tenker over sliter med og istedenfor å skape noe negativt rundt dette synes jeg som mor det er viktig at slik blir belyst, sett og ikke gjort til en uting for de barna som sliter med det. Olíver selv synes ikke det er flaut, da han er helt klar over hva han synes er vanskelig og hva han er veldig god på og derfor ser vi heller målet innen dette, fremfor å hysje det ned. Barn kan lett bli usikre og spesielt dersom vi som er deres foreldre,støttespillere og lagkamerater skal hysje ned temaer og ting som kanskje er litt vanskligere enn annet. Jeg heier det opp, gir barna små mål jeg vet de kan nå og er sikker på at begge to vi bli noen flinke lesehester når de blir større. 

Jo, tidligere man finner ut at barnet sliter med lesevansker , jo lettere er det å gripe tak i problemet. 

Når jeg fikk vite at Olíver synes lesing var vanskelig startet vi raskt med små ord han lett kunne lære seg og finne interessen for. Vi begynte å lese barnebøker for små barn, der var bokstavene klare og skriften stor, bildene var til teksten og Olíver følte han mestret mer og mer. Det er ingen nytte å sette barn med lesevansker forran lange ord de ikke kommer seg igjennom. 

Olíver lærte å "synge" ordene først, han sa selv han var tryggest når han satt med meg. 

Setninger som : O-la har -en mor-som ma-ma. O-la lik-er å le-se å dan-se. osv var måten vi startet på... Jeg begynte å finne ord i alt for Oliver, alt fra butikknavn, gatenavn +++, uansett hvor vi var om det var på restaurant eller butikk tok vi for oss et og et ord.. I bilen på vei hjem snakket/snakker vi gjerne om ordnet vi fant sammen og Oliver skriver små diktater i slutten av uka ( før hver dag) og nå går dette bedre og bedre! Jeg leser ALLTID høyt for Olíver før han selv prøver, vi har ALLTID god tid og det er ingenting som er flaut eller leit om vi må jobbe med samme setning i et kvarter. Hver morgen før skolen går vi over leseleksen og da er han alltid mer motivert. 

Jeg valgte selv å notere meg litt råd og tips når jeg fikk vite om barnas situasjon og de har hjulpet oss masse: 

nr 1: Ta deg tid til å lese høyt for barnet.
nr 2:Bøkene må/bør være tilpasset barnet. Er barnet uinteressert i boka - finn en annen eller enklere bok så barnet selv får intr.for boken og teksten som er i den.
nr 3: Stopp å lese når barnet mister interessen eller ikke orker. Lesingen skal være lystbetont og moro!.
nr 4: La barnet velge bøker selv, da er lesegleden mye større.
nr 5: Snakk med barnet om det dere leser, og fortell hva ordene betyr. Da lærer barnet nye ord og klarer lettere å sette setningene sammen.
nr 6: Lek og tøys med språket. Lek med barnerim, sanger og lydleker. Lek gir innsikt og barn finner gleden i lek.
nr 7: Har familien to språk, eller to dialekter, snakk med barnet om forskjellene på ordene nøye.
nr 8: Ikke undervis barnet, men gi svar når barnet kommer med spørsmål, vær en kompis ikke en lærer.
nr 9: Liker ikke barnet at du leser, så fortell historien og gjør det spennende.
nr 10: Sett av 15 minutter hver dag til å la barnet vise fram skolebøker og fortelle om skoledagen gjennom bøkene, da vil barnet finne en større glede.
nr 11: Ikke lag skole hjemme. Skolen skal undervise barna, men du kan støtte og oppmuntre dem opp ved å være tilstede og vise fortåelse.
nr 12: Sliter barnet med å lese selv. Les teksten for barnet til de selv prøver på ny.
nr 13: Ikke føl deg forpliktet til å undervise barnet i det barnet ikke kan. Spør læreren om hva du kan hjelpe med, de har somregel mange gode råd. 
nr 14: Barn må få tid til å bli flinke i det de kan. Opplever de mestring, får de lyst til å lære mer og jobbe hardere.
nr 15: Foreldre må gi barna inntrykk av at skolen er en viktig jobb og at de må se gleden ved å lære.
NB!Jo mer barna ser foreldrene leser og skriver, jo mer vil barna gjøre det selv.
Noen barn liker å få lest samme bok flere ganger: Når de kan historien, vil de bli interessert i ordene og det blir lettere å lese dem.

Deler av kilde; dysleksiforbundet.no


Det viktigste er at det å lære skal være moro, og jo mer stas man gjør ut av ting, ros man gir og hjelp de får blir barne mer giret selv! Det er ingenting som heter  " jeg klarer ikke".. Olíver sier som Pippi selv - dette har jeg ikke gjort før, så dette klarer jeg helt sikkert! Selvtilit er alfa o´mega. 

Vi som foreldre burde velge å heller belyse ting som barn kan slite med fremfor å hysje det ned, bare tenk selv hvor mye lettere det er når ting ikke er flaut for de små. Det er ingen barn som er like, men synes de noe er vanskelig skal de møte en hjelpende hånd som drar de opp og ikke hysjer de ned. 

Barna er mye smartere enn vi tror, og tenk så fint det er at det med lese/skrivevansker faktisk blir tatt seriøst på de aller fleste skoler rundt om i landet. For meg er det en stor trygghet at jeg som mor vet at barna mine blir fulgt nøye opp etter sine behov og det som er vanskelig blir tatt hånd om. 

17 kommentarer

Stygge Andungen

07.01.2016 kl.22:13

Så fin blogg du har! Ser fram til å lese meir :-) Sjekk gjerne ut min blogg også om du vil, der eg skriver om mykje rart som mobbing, tips, sterke innlegg osv. I tillegg lager eg gratis headere til blogg om du er interessert :-)

Tina

08.01.2016 kl.00:12

Veldig, veldig bra Camilla! Hilsen spesialpedagog :)

amalieshus

08.01.2016 kl.06:03

Hei! Eg fant ikkje emailen din, men ville informere deg om at eg har lagt ut inspirasjonsbilder på bloggen min med bilder fra bloggen din. Har selfølgelig linket til bloggen din. Håper det er ok :) Innlegget blir lagt ut kl 08.

Mvh amalie

Giléon

08.01.2016 kl.07:29

Meget bra jobbet :-) En annen ting... Hva må man gjøre for å kunne fortjene en date med deg? :D

Jeg har allverdens av tid - så jeg tar gjerne utfordringen! :)

Kine

08.01.2016 kl.09:11

Som mor til to med sterk adhd,er jeg helt enig,å hysje slikt ned skaper mer skam og tabu for barna...Mine barn er unike og snille og fantastiske,selv om de sliter med matte,lesing og skriving..det er ikke alt her i livet!

Vi har en lang veg å gå,men vi gjør det sammen!

Her har barna tilpasset lekser,noe som gjør at de faktisk har lyst til å gjøre det;) Anbefaler alle med barn m utfordringer å snakke med lærer om tilpasset mengde,ikkeno vits å sitte å slite når alt går i surr:(

Inger Lise

08.01.2016 kl.09:13

Hei så flott☺

Jeg har selv en gutt med lese og skrivevansker og snakker selv høyt om det.

Hvorfor holde det hemmelig. Det er flott at vi foreldre som deg snakker og belyser temaet. Det hjelper båre barn å være åpen om det. Stå på videre og les mye. Der hjelper😊

08.01.2016 kl.14:32

Tips - skru AV tvn!

Line

08.01.2016 kl.15:36

Måtte bare kommentere her, for er SÅ enig! Absolutt alle mennesker har ting vi er gode på, og ting vi må trene mer på. Ingen er tjent med å hysje ned sine svakheter! 👍

Ingrida

08.01.2016 kl.16:16

Hei på deg. Kjempe flott hvordan du jobber med sønnen din. Dette vet jeg krever masse arbeid fra foreldrene. Synes du er inne på mange gode råd. Min datter fikk ikke vite om sin dysleksi før hun gikk i 2.videregående. Hun sa da selv om at "hadde vi bare visst dette før". Testen viste også at det var ganske høy grad av lese skrive vansker. Hun jobbet alltid tre ganger så mye som sine klasse kamerater for å få en god karakter. Jeg har "pugget" i mange timer sammen med henne. Nå har hun ett år igjen av sin sykepleier utdannelse, får både B og C i karakterer( A er høyeste karakter). Når hun nå jobber med noe av interesse er det helt anderledes med forståelse. Hun klarer seg kjempefint og vil ta videre utdannelse som jordmor. Så forresten et innlegg i Dagbladet om at forskning viste at dyslektikere er ofte mer intelligente enn gjennomsnittet. Så bare stå på camilla, dette vil barna dine høste masse goder av senere i livet. Tenk de stakkars små som ikke har foreldre som har mulighet til å stille opp for de........ha en fin dag videre.

Gunnhild

08.01.2016 kl.17:36

Flott innlegg. Det skal ikke være noen skam å ha lese- og skrivevansker. Det er faktisk mer vanlig enn mann i gata tror, så det bør absolutt ikke hysjes ned :)

En fin aktivitet dere kan gjøre sammen alle tre, er spillet Junior-Alias. Der kan man både lese og se bildet på de ulike kortene, og det er supert for begrepsforståelsen også! :)

femhjerter

08.01.2016 kl.20:25

Så fint du har skrevet om dette! Har vært der selv og har en 8 åring som sliter også. Har du hørt om LYDFARGE? Google det, et fantastisk hjelpemiddel! God helg

Therese

08.01.2016 kl.21:54

Helt enig

Hanne

08.01.2016 kl.22:57

Vil bare kommentere ved å si at jeg synes du gjør en utrolig god jobb som mor. Blir varm i hjertet av å lese bloggen din :)

veronika

09.01.2016 kl.02:12

Flott skrevet. Jeg har selv dysleksi å sleit veldig med dette på skolen, det var ikke før jeg gikk I 7. Klasse jeg blei utredet å da begynnte å få mere hjelp,tilrettelegging og forenklede bøker.

Det var godt å få vite at jeg hadde dysleksi, ikke bare at jeg var dum eller mindre smart. Så synes dette innlegget var veldig fint. Håper det åpner flere øyne å gir folk mere forståelse

Suzanne

09.01.2016 kl.10:28

Lesevansker er ikke til å tulle med. Jeg bare hadde en liten tanke. Jeg jobber i en optikerforetning selv og vi har fått inn endel barn med lese og skrivevansker, i noen tilfeller kan dette ha med synet til barnet å gjøre. Bokstaver som hopper og danser, ord som bytter plasseringer osv. Barna syns det er slitsomt og kjedelig å lese fordi de plages med å se ordene skikkelig, og man klarer ofte ikke si ifra hva som er problemet til å begynne med. Ett lite tips bare, dra til en skikkelig god optiker, eventuelt en som er flink på skjult skjeling/prismekorrigering. Har fått gode tilbake meldinger fra foreldre som syns det har vært en godt hjelpemiddel i en allerede vanskelig situasjon! Kan være greit å utelukke at det har med øynene å gjøre, når barnet i første omgang sliter med lesing :-)

Stå på videre, du/dere er kjempe flinke!

Mamma til 3 Prinser

09.01.2016 kl.11:41

Kjempe fint innlegg. Helt enig med deg ☺

Anne Marit

10.01.2016 kl.02:01

Hva med å prøve lesehund? Jeg og min sertifiserte terapihund, barnehund og lesehund Beauty er klare for oppdrag på Østlandet :)

Les mer her www.raptushund.no

Skriv en ny kommentar

hits