I en tidsmaskin...

Lærer du mye om historie og jeg lar meg  fascinere til fingerspissen, det å bevege seg fra 2012 og helt tilbake til 1650 er en rar følelse. Jeg følte jeg hadde vært i et av husene tidligere, litt sånn dejavu blandet med fantasien... Jeg fikk frysninger når jeg stod der og følte jeg hadde stått der tidligere og lagd mat, noe som har fått en slik rar følelse før?  

Vi gikk fra det ene hjemmet til det andre, fra 1650 til 1800 og inn i starten av 1900.tallet. Det er helt merkelig å se, for fra 1650 til 1850 var utviklingen av hjem osv ikke så stor, men fra 1850 og til nå....Helt utrolig... 

Ungene var super giret og kunne ikke forstå hvordan barna før ikke kunne ha noen leker nesten og eget rom? Jeg prøvde å fortelle Olíver at det er ikke en selvfølge å ha et eget rom fylt opp med leker, men i følge han var det veldig rart at barna før ikke hadde Spiderman leker og Batmann...  Jeg tror nok de forstår mer om vi tar de med tilbake om noen år, men for mor og far var det veldig spennende. De små lot fantasien løpe og hadde ti-tusen sprøsmål, dere kan jo tenke dere hvordan det er å ha et svar til alt.. "Hmm, jo fordi, nei det kunne de ikke,fordi det ikke var strøm...osv...." En time med historie hadde nok gjort susen altså.. 

Dette kjøkkenet var av 1.klasse. Tenk at her inne stod det tidligere mange å lagde store festmåltider. Høyden under taket var fantastisk, men rom delingen på denne tiden var helt annerledes enn nå. Tenk at det var vanlig å ligge 2 voksene og opp til 2-4 barn i en dobbelseng. Sengene var på disse tider rundt 170 cm og hadde madrasser som gjorde at rumpene sank litt ned og puter som støttet opp slik at man ikke lå flatt..   

Det var faktisk vanlig at barn  inntil på 1800.tallet sov i fjøsene, det pga disse plassene var varmest, det var de små og de voksne som pleide å sove i sengen.. Først på 1800.tallet ble dette sett på som dårlig stand og kun tjenere fikk sove i fjøsene. Det var heller ikke vanlig å vaske seg hver dag, lørdager var somregel "vaskedagen" for å vaske seg rene. Da fylte de opp baljer med varmt vann hvor mannen  var den første til å vaske seg ren, deretter gikk raden nedover på familietreet og til slutt tjenerfolket. De alle vasket seg i samme vannbaljevannet  på tur og tjenerne til slutt. Tenk så møkkete og vemmelig vann..usj. Krybbedød var på det på denne tiden mer av, mørde som for eks .fikk depresjoner   la seg som regel over barnet i sengene og deretter kalte det som "krybbedød" ... Det var også vanligere på denne tiden at barnet kunne "ligges" ihjel pga det var flere som sov i sengen. Interiøret og redskapene var også veldig tydelig for hvilken klasse mennesker som levde i huset var, en ting er ihvertfall sikkert- vi som lever idag vet ikke hvor godt vi har det! 

Når jeg så stilen på 1800.tallet forstod jeg hvor gammel skjenken min faktisk er, tenk at den er fra 1845.. over 150 år. Det er faktisk helt utrolig og at jeg har 2.stk av denne er enda rarere... En ting er ihvertfall sikkert, disse skjenkene kommer til å gå inn i sitt andre år hundrede sammen med meg!  Tenk om jeg kunne tatt en tidsmaskin 100-300 år frem i tid.. Hvordan er det da? Noen som har en formening om det? Jeg husker jeg sa at i år 2000 kom bilene til å sveve i luften og mennesker kunne fly med små propell vinger vi monterte på oss som en sekk, men enn så langt ser jeg ingen tegn til dette? 

En ting er sikkert, teknologien har utviklet seg enormt.. For eksempel.. Hvor mange år /10.år tror dere vi har igjen før det ikke er noe som heter sedler lenger og alt er kun kort?  

5 kommentarer

tjukkebollefeita

15.07.2012 kl.20:20

hvor har dere vært hen?

Camilla

15.07.2012 kl.20:25

folkemuseet i oslo=)

yvonne

15.07.2012 kl.22:59

så artige bilder!

Camilla

15.07.2012 kl.23:28

<3

Alise

16.07.2012 kl.05:44

Åh, så flinke dere er som tar ungene med på sånne ting :) Den sengen var også helt fantastisk.

Innlegget minte meg om en samtale jeg hadde med en venninnes barn.

Hun: " Hadde du drømmehagen filmene da du var liten også?"
Jeg: " Nei, det fantes ikke da jeg var liten"
Hun: " Fantes det ikke leker da du var liten...?"

hahah. barn er så herlige

Skriv en ny kommentar

hits