En tur til Fredrikstad..

Mange har etterlyst et innlegg hvor jeg kan anbefale noen plasser her i lille plankebyen Fredrikstad så derfor tenkte jeg å gjøre det og fortelle litt om byen. ; 

Litt om byen og byen sin historie;

Beliggenhet, areal, innbyggere

Fredrikstad kommune ligger ved utløpet av Norges lengste elv, Glomma, og har ca 75 000 innbyggere fordelt på 283 km2. Skjærgården består av over tusen store og små øyer. Plasseringen har vist seg som et strategisk viktig både militært og økonomisk, spesielt så lenge transportveiene var til vanns. Begrepet "Plankebyen" oppsto i den tiden da Fredrikstad var en av landets viktigste eksporthavner for trelast, skurtømmer og plank, i knutepunktet mellom fløtningselva Glomma og trelastskutenes verdenshav.

Kong Fredrik II grunnla byen i 1567

Byen ble grunnlagt av kong Fredrik II i 1567, men er egentlig et resultat av at Sarpsborg viste seg å være et utsatt sted å bo. Sarpsborg ble grunnlagt av Olav den Hellige i 1016, men etter at svenskene brente byen i 1567, flyttet kongen byen ned hit til Glommas utløp og grunnla Gamlebyen. Festningsbyen ble bygget for å verne konge og innbyggere mot innpåslitne naboer og bestod av Kongsten Fort, Gamlebyen innenfor vollgraver og bymurer, Isegran som forpost der elva deler seg i to, og fortene Huth og Akerøya lenger ute. Svenskene ble holdt på en viss avstand fram til 1814, da erobret de Kråkerøy og Isegran ganske lett. Men fordi kommandanten i Gamlebyen overga seg fort, ble byen okkupert, men ikke ødelagt, og er i dag Nord-Europas best bevarte festningsby.

Vår industrihistorie

I 1860-årene begynte en mer liberal økonomisk politikk å gi resultater. Fredrikstad-distriktet var godt egnet til datidens industri og blomstret i noen tiår ved blant annet å produsere og eksportere planker og tegl, derav Plankebyen. Det var i disse årene at bosetningen på vestsiden av Glomma vokste fram - og et lokalt lite Klondyke varte til begynnelsen av nittenhundretallet. 

Da den første verdenskrigen nærmet seg, ble konkurransen så hard at det måtte finnes nye leveveier. Kjemisk industri, skipsverft og produksjon av sko og tekstiler sørget for arbeid til mange i distriktet fram til 1960-tallet. Da begynte den internasjonale konkurransen å bidra til at sko- og tekstilfabrikkene måtte legge ned. Det samme skjedde med skipsverftene på 1980-tallet. Den kjemiske industrien overlevde sammen med næringsmiddelindustri. 

I tillegg har informasjonsteknologi, miljøteknologi og teknisk konsulentvirksomhet etterhvert blitt en viktig næringsvei i vårt distrikt. Den 10. juni 1999 undertegnet ordføreren en søsterbyavtale med Zhouzhou i Kina, som ønsker å lære om og bruke vår miljøteknologi.

Fredrikstad har helsefagavdelingen av Høyskolen i Østfold, med om lag 1200 studenter.

Utviklingen fra festningsby og teglverksby til plankeby og skipsbyggingsby - og til dagens mangeartede nærings- og arbeidsliv, vitner om evne til omstilling når det trengs. Det gamle skipsverftområdet FMV er i dag kjøpt tilbake til byen av lokale investorer som ser muligheter til vekst i høyteknologisk industri kombinert med boliger og rekreasjon. Omstilling har det også vært på kommunalt nivå.

Historie

Fredrikstad-området har en lang historie, det har vært bosettinger her allerede i steinalderen for 5000 år siden. Ved å bygge en modell av Kråkerøy, plassere det i badekaret og fylle karet med vann til steinaldernivået, og så spørre seg hvor det ville være mest gunstig å bosette seg i de tider, har vår kjente arkeolog Erling Johansen funnet svært interessante funn. 

Langs Oldtidsveien, riksvei 110, kan vi se helleristninger og gravplasser fra bronsealderen. Disse er omtrent 3000 år gamle. I graver fra omkring Kristi fødsel er det funnet vakre prydgjenstander, noen er laget her og noen er importert. Lignende gjenstander er funnet i velstående kretser i Pompeii i Italia, noe som tyder på at menneskene kommuniserte over store avstander også den gang.

Tuneskipet er et av vikingskipene i Vikingskipmuseet i Oslo. Det ble funnet, som navnet sier i Tune, som fram til 1913 omfattet vår kommunedel Rolvsøy. Norrøn mytologi har også satt sine spor i navn på gårder, steder og landskaper i vårt distrikt. Mest kjent er Onsøy – Odins øy.

Den første lokale person som er omtalt i skriftlig materiale, er jarlen Alv Erlingsson, også kalt Mindre Alv, som holdt til på Isegran. Islandske skrifter forteller at han levde godt av å plyndre skip som gikk mellom Norge og Danmark. Han prøvde også å rane til seg gods og gull fra kongen i Oslo, han klarte det nesten... og led en svært pinefull død i 1285. Mindre Alvs borg er i dag en del av festningsanleggene, og er i Fredrikstad Museums varetekt.

Forutenom historie og fakte om byen har vi MYE annet å by på dersom du bare vil ta turen for en god gammeldags shoppingrunde; 

Fredrikstad sentrum har de siste 2 årene utviklet seg og fått inn en rekke flotte butikker i gågaten som senteret.  Vi kan by på butikker med det helt spesielle til det mest trendye, utesteder og restauranter med  det lille ekstra og en levende og sommerbesøkt by! 

Butikker og restauranter verdt å komme ned for; 

Boomerang; en klesbutikk med merker som Malene birger , tiger, lyle & scott , inwear. osv.Sebastian: butikken med en rekke flotte barneklær og merker som laban og labolina. Lille Special, en delikatesse butikk med de deiligste sjokolader, krydder,kaffe osv , samt oljer og gourmet pasta. Verdenspeilet med  verdens beste kaffe,milkshake, smoothie , kyllingsalter og mye mer. Peak performance , med de kjente og kjære klærene i merket. Willmas hus, en nydelig interiørbutikk med alt fra det sukkersøte til det grove og industrielle. Cava interiør, her finner dere det litt mer "vågale" interiøret med sommerens freshe  farger og grove linjer. Lykke, med fokus på det "lille"ekstra, har finner der mange kjente og kjære merkevarer fra day,by nord, mosmosh og mange andre kjente navn. Clouds orchestra , butikken med det litt mer unike og spesielle innenfor klær og sko. Villapaprika, altså min butikk og en av byens "fineste" butikker ifølge meg selv, kanskje ikke så rart når jeg er blendet av morskjærlighet for min egen lille butikkbaby. ha ha, Vegg i vegg med meg ligger Nu, butikken med de kuleste linbukser og røffeste topper, en liten butikk som vet å gi deg masse inspirasjon. Noa noa, her gjenspeiler merkevaret seg selv og butikken byr på navnets flotteste klær for mor og datter. Neon, gågatens nye morsomme sko og Accessories butikk med priser som gjøre en hver person glad for å handle! ´Åhlens - alle kjenner denne butikken .;)  Jorunns interiør, har kan dere få kjøpt det flotteste innen søm og tekstiler fra au maison, Designers guild ( tror det skrives slik) herregaard osv...  I tillegg til disse butikkene finnes B-ypung, freca, free quent Ferner Jacob, eple huset , panduro, Ceci , Nina, nille, match, og en hel rekke andre spennende å flotte butikker jeg ikke husker navnene på i farta. Restauranter som på brygga, nr 13,

jacob aal, katti ,thai marked og chang cheng brasserie 88,MER,  mother india, osv  er verdt å få med seg. Itillegg til dette ligger hoteller som quality ,Hotel Fredrikstad, hotel City, vallhalla hotell osv som er flotte steder å bo på dersom dere ønsker å besøke byen med en overnatting eller to. Kommer dere innom, husk å hils på meg og Villapaprika! 

 

 

15 kommentarer

Renata

25.06.2012 kl.22:20

Så gøy! Nå fikk jeg kjempe lyst til å reise dit.

Renata

25.06.2012 kl.22:21

Må innrømme jeg ikke leste all historien, men bildene og utemuligheter som shopping og spiseplasser frister :)

C

25.06.2012 kl.22:37

Hei!vi skal velge fliser til badet så fort som mulig...er såååå i tvil!!Mørke grå(nesten svart)blanke og store fliser på gulv og vegg med hvite servant og hvitt badekR som bryter...eller safe, store hvite på vegg og grå på gulv??Hva ville du valgt.:):)Vinglepetra,det er meg!!!liker best det grå,men er redd for å bli lei det om noen år....

Camilla

25.06.2012 kl.23:01

Grått og hvitt er sikre farger. =) hadde ikke vært i tvil =)

Camilla

25.06.2012 kl.23:01

bare å komme =)

Camilla

25.06.2012 kl.23:01

mye fint her nå, verdt å komme på besøk for =)

Janicke

25.06.2012 kl.23:13

Så flott innlegg :-) Så gøy med testing av produkter! Det har jeg lyst til å være med på! jeg reklamerer gjerne for deg på bloggen min da jeg syntes du har en superfin butikk og ikke mins fantastisk god service :-)

Ønsker deg en super uke :-)
Klem fra janicke

Jenny

25.06.2012 kl.23:18

Syns butikken din virker veldig interessant. Jeg er over gjennomsnittet opptatt av interiør, så jeg lurer på å ta meg en tur. Håper på flere tips! Ligger den i sentrum? Er ikke så kjent, men vet hvor senteret og handlegaten er :)

Camilla

25.06.2012 kl.23:34

butikken min ligger midt i sentrum=)

Iris

26.06.2012 kl.07:35

Nå er layout'en på bloggen din helt på trynet igjen :( Det hvite feltet hvor teksten står, er nå borte, og alt har samme farge som bakgrunnen på headeren din... Helt umulig å lese :( Håper det blir i orden snart..

Ha en fin dag! (skal foresten på ferie til Fredrikstad i år)

Iris

Liza

26.06.2012 kl.09:14

Heii:-) Hva heter "fargen" på spisebordet ditt? :)

Camilla

26.06.2012 kl.12:06

brent eik =)

Liza

27.06.2012 kl.23:22

Takk:) Hva koster det? Det er fra butikken din?Jeg prøver å finne noe i nærheten her jeg bor (bø) men finner ikke i den fargen:/Vet du om de har det på bohus? Kanskje jeg må ta meg en tur til fredrikstad;-)

Camilla

27.06.2012 kl.23:47

koster hva? =) forstår ikke hva du mener?

Liza

28.06.2012 kl.09:20

spisebordet ditt:-)

Skriv en ny kommentar

hits